06 -120 705 96 
info@elorac.nl 

Massage

Kinesiotape

Wat is Kinesiotape?

Kinesiotape is in 1973 bedacht en ontwikkeld door Dr. Kenzo Kase. Kinesiotape is een latexvrije tape en kan gedragen worden gedurende 3 tot 5 dagen. De tape mag nat worden zonder dat de eigenschappen van de tape veranderen. Dr. Kase heeft de tape zo ontworpen dat de tape vergelijkbaar is met het gewicht en de dikte van menselijke huid. De tape is veilig voor kinderen en ouderen. De Kinesiotape heeft een specifieke rek en het is dan ook belangrijk dat rek wordt toegepast op de tape wanneer het op het lichaam wordt aangebracht. Als de tape met te veel of te weinig rek wordt aangebracht, kan dit leiden tot minder of geen herstel van de weefsels.

Wat doet Kinesiotape?

Kinesiotape kan gebruikt worden in alle fasen van genezing. Kinesiotape zorgt ervoor dat u op een geheel natuurlijke wijze blijft bewegen, terwijl u sport of werkt, werkt uw lichaam zelf aan een spoedig herstel.

Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping: 

 1. Huid 
  Kinesiotape stimuleert de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding
 2. Bloedsomloop / lymfestelsel
  Kinesiotape tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van 'hogedrukgebieden' naar 'lagedrukgebieden'; hierdoor vermindert de pijn.
 3. Facie                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven 'plakken'. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen. 
 4. Spier
  Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.
 5. Gewrichten
  Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Kinesiotape versus sporttape

Kinesiotape maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid. De taping kan makkelijk drie tot vijf dagen blijven zitten. U merkt vaak niet eens dat het is aangebracht. De gebruikte tape is waterbestendig, waardoor u er ook mee kan douchen en zwemmen. Kinesiotape is gericht op het herstel van het ongemak/de blessure.

Gewone sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken, waardoor het leveren van een (sportieve) inspanning mogelijk is. De sporttape wordt in de regel voor de duur van de te verrichte inspanning aangebracht.